Asociatia Gheorghe I. Bratianu
Timpul pentru Mobila de lux
Bookmark this site! Bookmark Aesgs.ro


Noutati


Evenimente

Alexandru Vakulovski, un scriitor inspirat de cotidian

10 octombrie 2015| Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Aţi început studiile la Universitatea din Chişinau, dar aţi absolvit Facultatea de Litere din Cluj. De ce (citește întreg articolul)

„Arta zidește sau reface armonia lumii”

15 septembrie 2015| Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Domnule Vladimir Bulat, ce credeţi că-l impresionează pe turistul sosit pentru prima dată în Chişinău (citește întreg articolul)

Colonia Fabricii, o carte cu povestiri care vor străbate timpurile

 23 mai 2015| Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Întâlnirea cu o carte ne bucură atât prin ineditul ei, prin povestea pe care ne-o transmite, dar şi prin valoarea sa literară. Este incontestabil faptul că cele mai tulburătoare aspecte ale unui fenomen istoric sunt cele care ne prezintă mărturiile oamenilor care au avut de suferit, fizic şi psihic, în timpul unui regim dictatorial sau (şi) în timpul desfăşurării unui eveniment istoric. Aşadar, când este abordată o temă istorică, un moment tensionat al istoriei, şi, mai precis, când ne sunt relatate existenţe mutilate de nedreptăţile acelor vremuri, cartea este cu atât mai tulburătoare şi emoţionantă. Este şi cazul cărţii Colonia Fabricii (citește întreg articolul)

Literatura din Basarabia, Portret de Grup

1 martie 2015| Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Este incontestabil faptul că un scriitor îşi dobândeşte aprecierea şi renumele în limba în care scrie, însă, la fel de importantă este şi recunoaşterea sa în alte literaturi. A depăşi graniţele propriei ţări, a  câştiga o atenţie universală sunt fără îndoială năzuinţe la care aspiră orice scriitor. Datorită traducerilor, creaţia literară ajunge în foarte multe ţări, ceea ce-i conferă scriitorului recunoaşterea internaţională, premii şi aprecieri în reviste literare din străinătate. Şi în cazul de faţă, graţie traducerii în limba franceză a acestei antologii de proză contemporanăNouvelles de Moldavie (citește întreg articolul)

O impresionantă conversaţie fără cuvinte

16 ianuarie 2015| Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Nu întâmplător, sărbătoarea Zilei Culturii Naţionale din data de 15 ianuarie corespunde zilei de naştere a lui Mihai Eminescu, cel mai de seamă poet al românilor a cărui creaţie artistică reprezintă o culme la care a ajuns spiritualitatea românească. Aşadar, la început de an, în data de 15 ianuarie, nu mai celebrăm doar ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, ci şi ziua în care instituţiile de cultură şi oamenii de cultură se întrec în a organiza manifestări cultural-artistice dedicate Zilei Culturii Naţionale (citește întreg articolul)

Roman Tolici, un artist inconfundabil

26 iunie 2014 | Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Roman Tolici, un artist născut în spaţiul dintre Prut şi Nistru, format la confluenţa dintre două modele civilizaţionale, apreciat de întreaga critică de artă, internă şi internaţională, încearcă să fie cât se poate de original şi sincer cu ceea ce face. Un artist care vrea să-şi păstreze unicitatea şi particularitatea (citește întreg articolul)

O seară de poezie basarabeană.... o seară a sufletului românesc

6 iunie 2014 | Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

În seara cu miros de parfum de tei, confraţii într-ale simţirii poetice dintr-o parte şi alta a Prutului s-au reunit, sub auspiciile Institutului Cultural Român din Bucureşti, pe 5 iunie a.c., într-o seară dedicată poeziei basarabene (citește întreg articolul)

Pictura și redeșteptarea conștiinței naționale. Bienala Internaţională de Pictură, Chişinău-2013

26 iulie 2013Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Nu la fel de celebră ca şi Bienala de Artă de la Veneția ‒ una dintre cele mai prestigioase instituții culturale din lume ‒ renumită pentru contribuţia sa în cercetarea și promovarea noilor tendințe artistice, Bienala Internaţională de Pictură, Chişinău-2013, ajunsă la cea de-a treia ediţie pare să urmeze un model ce ne încântă cu fiecare ediţie care se petrece (citeşte întreg articolul)

Andrei Mudrea, un rătăcitor prin Împărăţia Frumosului

21 mai 2013 | Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Unul dintre cei mai talentaţi pictori basarabeni din secolul XX, Andrei Mudrea ne-a încântat sufletul şi ochiul cu ale sale celebre case mudriene sau tablouri pictate în manieră postmodernistă. Originar de pe plaiurile Orheiului, din Mitocul Vechi, acest personaj de basm al plasticii basarabene, rătăcitor prin Împărăţia Frumosului, ne-a dăruit numeroase lucrări de grafică, pictură, sculptură etc. Mesajul său este de regulă unul încifrat, ascuns într-o metaforă, de un dramatism tulburător. Este discipol al lui Mihai Grecu şi, totodată, fondator şi membru al „Grupului Zece" împreună cu Andrei Sârbu, Anatol Rurac, Dumitru Bolboceanu, Vasile Moşanu, Ilie Cojocaru, Tudor Zbârnea, Dumitru Peicev, Victor Hristov şi Iurie Platon (citeşte întreg articolul)

Un blog, o carte, un critic, un eveniment

13 decembrie 2012 | Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Vladimir Bulat este un nume bine cunoscut admiratorilor de artă, astfel încât nu este necesară o înşiruire a studiilor, activităţii ştiinţifice sau a publicisticii acestuia. Revenirea lui în spaţiul public cu o nouă carte reprezintă un eveniment nu numai editorial. Surpriza pe care Vladimir Bulat ne-a oferit-o, în seara de 6 decembrie a.c., a generat emoţii nu doar pentru autorul cărţii şi echipa organizatoare a evenimentului, ci şi pentru noi, admiratorii „ochiului” artistic al criticului basarabean (citeşte întreg articolul)

O carte aparte, un destin literar aparte 

26 noiembrie 2012 | Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Republica Moldova a fost țara invitată de onoare la cea de-a 19-a ediţie a  Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură (21-25 noiembrie), eveniment organizat de către Radio România în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti. Preşedintele de onoare al acestei ediţii a fost Arcadie Suceveanu, poet şi scriitor, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Scriitorii de peste Prut şi creaţiile lor literare au beneficiat de atenţia celor interesaţi să descopere viaţa culturală basarabeană prin expoziţia şi lansarea unor romane, cărţi de poezii, dicţionare, enciclopedii sau monografii, în fond o promovare firească a literaturii. Unul dintre cele peste 15 evenimente organizate la standul oficial al Republicii Moldova a prilejuit lansarea unui autor şi a unei cărţi aparte: traducerea în limba franceză a cărţii Lucreţiei Bârlădeanu intitulată Scrisori din Paris (citeşte întreg articolul)

Protest împotriva indiferenței umane

14 noiembrie 2012Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru desfăşurată între 26 octombrie - 4 noiembrie 2012, la Bucureşti, s-a încheiat cu acordarea Premiului „Tânăra Speranţă” al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru pentru spectacolul Casa M producţie a Centrului de Arte ”COLISEUM” din Chişinău, Republica Moldova.  Despre Casa M putem vorbi în termenii fireşti ai unei cronici teatrale - aprecieri din partea criticilor specialişti şi reacţii bune din partea publicului, însă, această producţie ce impresionează prin tabloul realist şi şocant, fiind o piesă cu caracter documentar bazată pe testimonii, cere mai mult din partea spectatorilor (citeşte întreg articolul)

Un Dali” al Estului la Bucureşti

8 octombrie 2012 |  Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Arta plastică din Republica Moldova continuă să fie prezentă în spaţiul cultural al României, o dovadă în acest sens fiind şi expoziţia găzduită de Zorzini Gallery. Galeria deschisă în acest an, la iniţiativa Adinei Zorzini şi a Roxanei Gamarţ, merită o atenţie aparte datorită iniţiativei acesteia de introducere şi promovare a artei contemporane, spaţiul cultural românesc fiind revigorat, astfel, de varietatea expoziţiilor şi a artiştilor (citeşte întreg articolul)

O revelație a artei plastice din Moldova, cucerește Europa

14 septembrie 2012 |  Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Cezara Kolesnik este un nume care devine cu fiecare expoziţie şi, mai ales, cu fiecare tablou una dintre revelaţiile artei plastice europene la acest început de secol XXI. Această artistă a spaţiului dintre Prut și Nistru, cetăţean francez şi locuitor al Parisului acum, a renunțat pentru o clipă la șevalet pentru a ne introduce în universul său creator și a ne bucura, astfel, sufletul (citeşte întreg articolul)

Plastica spaţiului basarabean, o emoţie aparte

13 iunie 2012 |  Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

În dorinţa de a recupera şi a aduce la lumină însemne ale creativităţii pictorilor români şi basarabeni, de a le face şi mai cunoscute şi de a le promova în rândul valorilor de interes universal, Casa de Licitaţii Artmark a organizat vernisajul unei expoziţii cu opere de artă românească şi basarabeană şi, mai apoi, o licitaţie în data de 12 iunie 2012, prima licitaţie internaţională desfăşurată în sistem duplex Bucureşti-Chişinău (citeşte întreg articolul)

Dilemele unei nopţi europene

31 mai 2012 |  Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Literatură contemporană, personalităţi din diferite domenii, o casă minunată în stil neoromânesc - acestea au fost ingredientele unei Nopţi a Literaturii Europene de la Bucureşti (citeşte întreg articolul)

Un designer fermecător, o colecţie de neuitat

28 mai 2012 |  Autor: Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Moda trece, stilul rămâne, a afirmat în cuvântul de deschidere, E. S. Dl. Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova în România, cu ocazia lansării colecţiei “Ileana Cosânzeana de lux”, semnată de designerul Valentina Vidraşcu. Colecţia a fost prezentată publicului în data de 24 mai a. c., în Aurrum Palace - București. Stilul Valentinei Vidraşcu poate fi cu uşurinţă remarcat în colecţiile acesteia, fie că este vorba de Deo sole, Etnos, Hora, La blouse roumaine sau Ileana Cosânzeana de lux. Designerul Valentina Vidraşcu s-a remarcat drept cel mai reprezentativ designer care-şi găseşte inspiraţia în portul popular, în spaţiul etnic (citeşte întreg articolul)