Asociatia Gheorghe I. Bratianu
Timpul pentru Mobila de lux
Bookmark this site! Bookmark Aesgs.ro


Noutati


Analize & Comentarii

Din nou despre războiul nostru cel de toate zilele

11 august 2017| Autor: Dr. Nicolae DOLGHIN

Trăim vremuri interesante. Geopolitica se transformă sub ochii noştri în ideologie în sine şi îşi construieşte propriile concepte pe seama ideologiilor clasice. Acestea par toate paralizate în faţa dinamismului haotic al geopoliticii şi nici după trei decenii nu reuşesc să se adapteze la realităţile apărute după construcţia bipolară europeană ce s-a vrut ordonată şi previzibilă, în ciuda asimetriilor (citește întreg articolul).

Europa după 72 de ani de relativă pace

14 mai 2017

Alegerile prezidențiale din Franța și perspectiva celor legislative din Germania, Brexit-ul și recentele evoluții din Federația Rusă, în contextul aniversării a 72 de ani de la capitularea Germaniei naziste și încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa (citește întreg articolul).

Relațiile româno-ruse din perspectiva documentelor de planificare strategică

3 mai 2017| Autor: Dr. Nicolae DOLGHIN

A supune dezbaterii publice rolul României şi Rusiei în întărirea climatului de încredere la Marea Neagră, chiar şi în cadrul unei manifestări a societăţii civile, ar părea o temă cât se poate de normală şi binevenită (citește întreg articolul).

Căderea unei lumi: Rusia Romanovilor* 

25 aprilie 2017| Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Rusia țaristă se prezenta, la începutul secolului al XX-lea, ca o ţară a contrastelor: 80% din populaţie era formată din ţărani, care duceau o viaţă ca în Evul Mediu, iar la extrema cealaltă se aflau artiştii, scriitorii, compozitorii, oamenii de ştiinţă, perfect familiarizaţi cu stilul de viaţă occidental. Pe lângă economia capitalistă, reprezentată de faptul că Rusia era cel mai mare producător (citește întreg articolul).

Interesele strategice ale României și ale Rusiei în bazinul Mării Negre* 

24 aprilie 2017| Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Pe 15 decembrie 1941, în lecţia de deschidere a cursului despre istoria Mării Negre, istoricul Gheorghe I. Brătianu identifica două „poziţii cheie”, respectiv poziţii geopolitice decisive pe care România trebuia să le includă obligatoriu în calculele ei strategice (citește întreg articolul).

NATO cu ochii pe Ucraina, Siria și Georgia

16 aprilie 2017

Recentele evoluții din arena relațiilor internaționale, respectiv atacul cu rachete executat de către Armata SUA asupra unor obiective militare siriene, precum și evoluțiile politico-diplomatice din Ucraina și Georgia au constituit subiectul unei noi emisiuni VALORI EUROATLANTICE (citește întreg articolul).

Securitate Europeană și Regională: contribuția României și a Rusiei la consolidarea unui climat de încredere în zona Mării Negre

11 aprilie 2017

Președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, și colonelul (r) dr. Nicolae DOLGHIN, expert-asociat al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, au participat la simpozionul internațional organizat de către Fundația Europeană Titulescu, împreună cu Ambasada Federației Ruse în România (citește întreg articolul).

Ion Iovcev: „Suntem şi noi… români şi punctum!”

26 martie 2017| Autor: Dr. Sebastian RUSU

Directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, profesorul Ion Iovcev a acordat un interviu, în exclusivitate pentru site-ul Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, unde a punctat realitățile geopolitice cu care se confruntă românii transnistreni în cei 25 de ani care s-au scurs de la războiul care i-a scos (citește întreg articolul).

27 martie 1918 - 27 martie 2017

26 martie 2017

La aniversarea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România pe 27 martie 1918, trecutul, prezentul și viitorul acestui mare ideal al Reîntregirii Țării a constituit subiectul unei noi emisiuni VALORI EUROATLANTICE (citește întreg articolul).

Basarabia 99 – o istorie care nu se uită

25 martie 2017

În contextul manifestărilor dedicate împlinirii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România pe 27 martie 1918, președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a fost prezent la manifestările organizate în perioada 24 – 25 martie 2017 de către Primăria Municipiului Tecuci în colaborare cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” (citește întreg articolul).

Dodon şi schimbarea la faţă a Republicii Moldova

17 martie 2017| Autor: Dr. Sebastian RUSU

Igor Dodon se dovedeşte a fi pe zi ce trece o calamitate geopolitică pentru Republica Moldova întrucât îi lipseşte abilitatea de a obţine maximul pentru statul moldav la confluenţa intereselor speciale dintre EST şi VEST (citește întreg articolul).

Suspendarea lui Dodon, o soluţie pentru salvarea viitorului european al Republicii Moldova?

19 februarie 2017| Autor: Dr. Sebastian RUSU

Alegerea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova este poate cea mai mare greşeală politică pe care a făcut-o Vlad Plahotniuc şi guvernul său, când au ales să joace la dublu (citește întreg articolul).

Logica Războiului

9 februarie 2017| Autor: Dr. Nicolae DOLGHIN

Logica războiului, adică acea demonstraţie a gândirii politice într-o escaladă a stărilor conflictuale, se fundamentează pe realitatea primitivă a încrederii în infailibilitatea deciziilor proprii în succesiunea evenimentelor. Încrederea a alimentat şi încă o face politicile de alianţă, a gestionat şi continuă s-o facă resursele şi potenţialele (citește întreg articolul).

Dodon, între „iubirea” pentru Putin şi banii Bruxelles-ului 

7 februarie 2017| Autor: Dr. Sebastian RUSU

Fără un acord de împrumut cu FMI, Republica Moldova se află în zona gri al unui posibil faliment generalizat al economiei, iar pentru tandemul Igor Dodon-Vladimir Plahotniuc acest lucru ar putea însemna sfârşitul (citește întreg articolul).

Republica Moldova, între popularitate și notorietate

3 februarie 2017| Autor: Dumitru-Alexandru FILIMON

Basarabia s-a bucurat mereu de un plus de atenţie din partea istoricilor români care înţelegeau dramele și stigmatul cicatrizat pe care Rusia le-a lăsat în urma ei și în memoria românului de rând. Imaginarul său este acaparat de efectele istorice pe care le-au declanșat rușii (citește întreg articolul).

Radiografia unui model existențial românesc și-a evoluției relațiilor internaționale (III)

23 ianuarie 2017

Apariția volumului dr-ului Liviu TURCU, intitulat Recurs la istorie. Un sfert de veac pe călușeii iarmarocului politic românesc, a generat o discuție cu autorul volumului pe tema avatarurilor modelului existențial românesc, a evoluției relațiilor internaționale în perioada Războiui Rece, a locului și rolului României, precum și al realităților de pe actuala scenă a relațiilor internaționale. Partea a III-a a interviului a fost publicată (citește întreg articolul).

Desăvârșirea Unirii Principatelor Române

22 ianuarie 2017

Actele din 5 și 24 ianuarie 1959, respectiv dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite ale Moldovei și Munteniei, entuziasmul și pasiunea unei generații de intelectuali pentru unitatea, independența și modernizarea societății românești și a națiunii române (citește întreg articolul).

Dodon, un preşedinte la cheremul ţarului Putin 

17 ianuarie 2017| Autor: Dr. Sebastian RUSU

Prima vizită diplomatică pe care Igor Dodon a efectuat-o, marţi, la Kremlin, în calitate de şef al statului moldav, a fost un fiasco care pe termen mediu va fi greu de gestionat de către echipa sa de imagine. Prin prisma declaraţiilor făcute la întâlnirea cu Vladimir Putin, preşedintele moldav s-a dovedit a fi un „personaj umil şi nepregătit”, care dinamitează viitorul Republicii Moldova, atât în relaţia cu Rusia cât şi cu UE (citește întreg articolul).

Interesul național pe frontul invizibil

15 ianuarie 2017

Evoluțiile de pe scena politică a SUA, respectiv controversele privind implicarea serviciilor de informații ale Federației Ruse în atacuri cibernetice desfășurate împotriva candidatului Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din SUA în noiembrie 2016, precum și modul în care sunt gestionate probleme comunității de informații din spațiul euro-atlantic și România (citește întreg articolul).

Dodon-Băsescu, un război politic pe placul Kremlinului?

3 ianuarie 2017 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Retragerea cetăţeniei moldave fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, de către şeful statului moldovean, este o simplă acţiune de PR politic, prin intermediul căreia Igor Dodon doreşte să câştige bunăvoinţa Kremlinului. Dacă în plan intern se află „încolţit” de majoritatea lui Plahotniuc, în plan extern Igor Dodon ar dori să devină într-un timp cât mai scurt un Putin ceva mai mic (citește întreg articolul).

Radiografia unui model existențial românesc și-a evoluției relațiilor internaționale (II)

31 decembrie 2016

Apariția volumului dr-ului Liviu TURCU, intitulat Recurs la istorie. Un sfert de veac pe călușeii iarmarocului politic românesc, a generat o discuție cu autorul volumului pe tema avatarurilor modelului existențial românesc, a evoluției relațiilor internaționale în perioada Războiui Rece, a locului și rolului României, precum și al realităților de pe actuala scenă a relațiilor internaționale. Partea a II-a a interviului a fost publicată (citește întreg articolul).

Mineriada din 13 – 15 iunie 1990 - expresia neputinței unei societăți

26 decembrie 2016

Președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a oferit o scurtă declarație pentru ADEVĂRUL on-line, din care au fost reproduse anumite fragmente, ca urmare a redeschiderii Dosarului (citește întreg articolul).

Pentru o mai bună înțelegere...a unor adevăruri din Decembrie 1989

23 decembrie 2016 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

În contextul redeschiderii a ceea ce este cunoscut de către opinia pblică și mass-media ca fiind Dosarul Revoluției din Decembrie 1989, respectiv clarificarea din punct de vedere juridic a celor petrecute după 22 decembrie 1989, ora 18.30, precum și pedepsirea celor vinovați de numărul mare de morți și răniți, o declarație a mea (citește întreg articolul).

Dezirabila reîntregire națională

18 decembrie 2016

În contextul noilor evoluții din spațiul public și politic al Republicii Moldova, precum și al noilor raporturi dintre București și Chișinău, Dezirabila reîntregire națională a fost subiectul unei noi emisiuni VALORI EUROATLANTICE din data de 18 decembrie 2016, inițiată și moderată de către jurnalistul și analistul de politică externă col. (r) dr. Ion PETRESCU, cu participarea membrilor Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică (citește întreg articolul).

Ghimpu-Şalaru, un conflict cu miros de KGB şi unionism?

16 decembrie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Scandalul de la vârful Partidului Liberal (PL) îl pune într-o lumină nefavorabilă, în primul rând, pe însuşi Mihai Ghimpu, care se teme să îşi pună mandatul în jocul sorţii, la un posibil Congres reformator al liberalilor. Cu un scor de aproximativ 1,83% obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale din această toamnă, liderul PL a intrat în penumbra politicii de la Chişinău (citește întreg articolul).

Adevăruri din Decembrie 1989 - care nu se uită

15 decembrie 2016

În contextul evoluţiei relaţiilor internaţionale din ultimii ani ai Războiului Rece, ai destinderii Est – Vest, precum şi al faptului că oamenii erau gata să se lase împuşcaţi pentru idealurile şi visele lor, şi chiar au şi fost, România lui Nicolae Ceauşescu nu putea să rămână o Coree de Nord într-o viitoare ,,Casă Comună Europeană” (citește întreg articolul).

Va fi din nou România dodoloață?

1 decembrie 2016

Pe 1 decembrie 2016, jurnalistul și analistul de politică externă col. (r) dr. Ion PETRESCU a provocat o vie discuție referitoare la o întrebare care ne-a acaparat sufletele și conștiințele, la acest început de secol XXI, respectiv: Va fi din nou România dodoloață? O întrebare care a constituit (citește întreg articolul).

Despre război și tactica struțului

30 noiembrie 2016 | Autor: Dr. Nicolae DOLGHIN

Mossul asediat de băieţii buni, Alep de băieţii răi, Putin şi restul lumii, Brexit şi Bruxelles, alegerile din SUA şi România...Printre ele se iţeşte însă o realitate incomodă a lumii în care ne aflăm: din discursul public a dispărut conceptul strategic de linie roşie (citește întreg articolul).

Cum va schimba istoria America lui Donald Trump?

25 noiembrie 2016

Alegerea republicanului Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, ca urmare a scrutinului prezidențial din 8 noiembrie 2016, precum și declarațiile sale de intenție în ceea ce privește viitorul comportament al SUA în arena relațiilor internaționale, au născut și nasc numeroase temeri și întrebări (citește întreg articolul).

Au politicienii de la Bucureşti capacitatea să îşi asume un plan strategic pentru Republica Moldova?

23 noiembrie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Victoria candidatului PSRM, Igor Dodon, în alegerile prezidenţiale de la Chişinău cu ajutorul tacit al Guvernului lui Plahotniuc şi prin fraudarea masivă a votului va schimba raportul de forţe pe scena politică moldavă (citește întreg articolul).

Radiografia unui model existențial românesc și-a evoluției relațiilor internaționale (I)

17 noiembrie 2016

Apariția volumului dr-ului Liviu TURCU, intitulat Recurs la istorie. Un sfert de veac pe călușeii iarmarocului politic românesc, a generat o discuție cu autorul volumului pe tema avatarurilor modelului existențial românesc, a evoluției relațiilor internaționale în perioada Războiui Rece, a locului și rolului României, precum și al realităților de pe actuala scenă a relațiilor internaționale (citește întreg articolul).

Are Bucureştiul un plan B pentru Republica Moldova după 13 noiembrie?

11 noiembrie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale care se va desfăşura duminică va aduce în prim-plan două opţiuni pentru cetăţenii moldoveni: întoarcerea la epoca Voronin - candidatul PSRM, Igor Dodon, versus continuarea drumului european - candidatul PAS, Maia Sandu (citește întreg articolul).

România este acum o democrație consolidată?

2 noiembrie 2016

Rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 30 octombrie 2016, perspectivele celui de-al doilea stat românesc, raporturile dintre București și Chișinău, precum și evoluțiile publice ale președintelui și premierului României în raport cu interesele (citește întreg articolul). 

Şi dacă Plahotniuc va ieşi din scenă pe 30 octombrie? 

26 octombrie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura duminică, 30 octombrie, în Republica Moldova sunt cruciale pentru viitorul european al statului frate de peste Prut, în contextul în care favorit în sondajele realizate în ultimele săptămâni de campanie este candidatul PSRM, Igor Dodon cu o medie generală de 35% (citește întreg articolul).

Unirea Moldovei cu România?

14 octombrie 2016

Pe măsură ce evoluțiile politico-economice și sociale din Republica Moldova au amplificat nemulțumirile latente din sânul societății dintre Prut și Nistru, idealul reîntregirii țării prin unirea celor două state (citește întreg articolul)

Democrații paralele

12 octombrie 2016

În contextul apariției volumului Recurs la istorie. Un sfert de veac pe călușeii iarmarocului politic românesc, dr. Liviu TURCU a fost invitatul jurnalistului și analistului de politică externă col. (r) dr. Ion PETRESCU într-o nouă ediție a emisiunii AGENDA SĂPTĂMÂNII (citește întreg articolul)

Tensiunea crește între SUA și Rusia

9 octombrie 2016

Evoluția raporturilor dintre SUA și Federația Rusă în ceea ce privește zona Orientului Mijlociu, respectiv războiul civil din Siria, implicațiile campaniei electorale din SUA asupra evoluțiilor din arena relațiilor internaționale, precum și interesele strategice ale Kremlinului (citește întreg articolul).

Războiul din Siria a uimit, uimește și îngrijorează

30 septembrie 2016

În contextul aniversării unui an de la implicarea militară, directă, a Federației Ruse în războiul civil din Siria, Agenția TASS a realizat un grupaj de opinii despre semnificația, rolul și locul Federației Ruse în economia evoluțiilor politico-militare din Orientul Mijlociu. Cu această ocazie, președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a avut amabilitatea de-a răspunde întrebării formulate (citește întreg articolul).

Jocuri electorale pe mapamond

25 septembrie 2016

Evoluția relațiilor internaționale, după summit-ului NATO de la Varșovia, precum și evoluțiile principalilor actori de putere ai scenei relațiilor intrenaționale, în contextul campaniei electorale din SUA și al celor viitoare din spațiul UE, au fost subiectele aflate pe agenda unei noi emisiuni (citește întreg articolul).

Putin și granițele istorice românești

8 septembrie 2016

Recenta declarație a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, privitor la posibilitatea unei revizuiri a frontierelor stabilite ca urmare a încheierii celui de-Al Doilea Război Mondial, a generat un dialog al jurnalistului col. (r) dr. Ion PETRESCU cu președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, în cadrul unei noi emisiuni Ziua Z, sub genericul Putin și granițele istorice românești (citește întreg articolul).

Igor Dodon, marele favorit  al alegerile prezidențiale de la Chișinău?

8 septembrie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Distrugerea blocului de alianțe ale partidelor pro-europene (PDM, PLDM și PL) de către oligarhul Vladimir Plahotniuc și impunerea unui guvern pasiv condus de omul său de curte, Filip Pavel, au mărit șansele candidatului PSRM, Igor Dodon, să câștige fără prea mare bătaie de cap alegerile prezidențiale care se vor desfășura în această toamnă la Chișinău (citește întreg articolul).

Încă un puci și lumea poate sări în aer

31 august 2016 | Autor: Dr. Nicolae DOLGHIN

De câteva săptămâni preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a intrat în categoria extrem de restrânsă a liderilor politici înlăturaţi de la putere, dar reinstalaţi în funcţii de către anonimi definiţi prin conceptul generos de stradă. În situaţii asemănătoare s-au mai aflat în istoria recentă Mihail S. Gorbaciov şi Hugo Chavez  (citește întreg articolul).

Republica Moldova, un stat subordonat lui „Plaha”?

31 august 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura în această toamnă în Republica Moldova sunt cruciale pentru destinul european al statului moldav întrucât viitorul preşedinte va fi ales prin votul direct al cetăţenilor moldoveni şi nu va mai fi rodul jocurilor de culise din Parlamentul de la Chişinău (citește întreg articolul).

Întărim prin modernizare dispozitivul strategic naval românesc din arealul Mării Negre

31 iulie 2016

În contextul demarării procesului de modernizare a fregatelor „Regina Maria” și „Regele Ferdinand”, ca parte a eforturilor făcute de către statul român pentru consolidarea capacităților naționale de apărare și ale NATO în arealul Mării Negre (citește întreg articolul).

Terorism vs. Servicii secrete

19 iulie 2016

Atentatul terorist de la Nisa și încercarea de lovitură de stat din Turcia, din seara zilei de 15 iulie 2016, precum și rolul și locul serviciilor de informații și securitate în actualul context al evoluțiilor din arena relațiilor internaționale, au fost subiectul analizelor și comentariilor de la emisiunea (citește întreg articolul).

Ce va urma după Consiliul NATO - Rusia...

14 iulie 2016

Reperele publice ale ultimului Consiliu NATO – Rusia, efectele summit-ului NATO de la Varșovia și Necesarul Proiect de Țară: Reîntregirea Națională a României au fost subiectele aflate în discuția inițiată de către jurnalistul și analistul de politică externă col. (r) dr. Ion PETRESCU în emisiunea (citește întreg articolul).

Summit-ul NATO din Varşovia și viitorul geopolitic al Republicii Moldova

8 iulie 2016

Deciziile adoptate la summit-ul NATO de la Varșovia și efectele acestora asupra prezentului și viitorului geopolitic al Republicii Moldova au fost subiectele aflate în discuția inițiată de către jurnalista Miruna MUNTEANU într-o nouă ediție a emisiunii Orizont European de la TVR Moldova (citește întreg articolul).

Viitorul NATO - între SUA și Rusia

7 iulie 2016

În contextul evoluției evenimentelor din arena relațiilor internaționale, cu precădere a activităților politico-diplomatice generate de pregătirile pentru desfășurarea Summit-ului NATO de la Varșovia din perioada 8 – 9 iulie 2016, președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, și analistul politico-militar (citește întreg articolul).

Brexit – episodul care va schimba istoria

5 iulie 2016 | Autor: Dr. Nicolae DOLGHIN

Se vor calma bursele, lira sterlină va rămâne ceea ce a fost, prețul petrolului își va urma evoluțiile de până mai ieri, ratele de schimb vor intra în relativa lor realitate, China își va vedea de drumurile mătăsurilor sale, fluturând tuturor speranța unor câștiguri nevisate, încetarea focului în războiul civil din Ucraina se va declara pentru a nu știu câta oară, NATO va mai efectua ceva manevre prin țările baltice (citește întreg articolul).

România: soluţii politice şi militare în cel de-Al Doilea Război Mondial

 28 iunie 2016

În perioada 1918-1940, România a acţionat pentru menţinerea relaţiilor dintre state pe principiile respectării independenţei şi suveranităţii naţionale, egalităţii în drepturi, indivizibilităţii păcii şi colaborării internaţionale, respectării statu-quo-ului teritorial şi al tratatelor internaţionale, precum şi renunţării la război ca instrument al politicii externe (citește întreg articolul).

Caniculă geopolitică - la granița de Est a NATO

26 iunie 2016

Atmosfera politică din capitala Republicii Moldova, acțiunile publice pro-unioniste din spațiul României și al Republicii Moldova, precum și raporturile din ce în ce mai tensionate dintre NATO și Federația Rusă (citește întreg articolul).

PLDM, între reformarea internă şi influenţa deţinutului Vladimir Filat

19 iunie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Liderii PLDM au ratat zilele acestea încă o şansă în ceea ce priveşte reforma internă, la Congresul VII al formaţiunii, prin păstrarea în partid a fostului preşedinte, Vladimir Filat, aflat în arest preventiv, pentru implicarea sa în furtul miliardului de la BEM. Alegerea unui om din eşaloanele inferioare ale partidului, la şefia formaţiunii în persoana fostului ministru al Apărării al RM, Viorel Cibotaru, nu schimbă foarte mult ecuaţia (citește întreg articolul)

Dezbatere „Historia": Cine a declanşat Mineriada din 13- 15 iunie 1990?

10 iunie 2016

La 26 de ani de la tragicele evenimente din perioada 13 – 15 iunie 1990, respectiv Mineriada care a însângerat Bucureștiul și a complicat raporturile internaționale ale României, rămân încă foarte multe întrebări fără un răspuns precis (citește întreg articolul)

Din puşcărie, Filat continuă războiul cu Justiţia moldavă şi cu procurorul Beţişor

7 iunie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Aflat de 7 luni în arest preventiv, pentru implicarea sa în furtul banilor de la BEM, fostul premier Vlad Filat se află în plin proces de radicalizare, ca urmare a şicanelor la care este supus de către sistemul controlat abil de fostul său adversar, Vladimir Plahotniuc (citește întreg articolul).

Responsabilități, geopolitică și cinism

1 iunie 2016 | Autor: Dr. Nicolae DOLGHIN

În luna aprilie, după o pauză de doi ani, a avut loc reuniunea Consiliului NATO – Rusia. În actuala conjunctură, însăşi realizarea întâlnirii a constituit singurul mesaj pozitiv al evenimentului. Alte aşteptări nu au existat, ceea ce s-a adeverit curând (citește întreg articolul)

Putin, din nou imprevizibil

26 mai 2016

Recenta decizie a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de-a o grația pe Nadia Savcenko, ofițer ucrainean aflat în închisorile rusești, relaţia NATO-Rusia şi vizita lui Vladimir Putin în Grecia au constituit subiectele (citește întreg articolul)

Dezbatere „Historia”: Cum a fost atrasă România în Primul Război Mondial?

20 mai 2016

În contextul aniversării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, într-o nouă ediţie specială a dezbaterilor HISTORIA (citește întreg articolul)

Plahotniuc joacă „cartea americană” pentru a masca eşecul guvernului său

5 mai 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Cabinetul condus de Pavel Filip şi impus de oligarhul Vladimir Plahotniuc este incapabil să gestioneze treburile curente ale statului moldovean, care se adâncesc de la o zi la alta, într-o profundă criză politico-economică (citește întreg articolul)

Popasul emisarului NATO la București

28 aprilie 2016

Prezența secretarului general-adjunct al NATO, Alexander Vershbow, la București, în perioada 25 – 26 aprilie 2016, pentru a participa la Reuniunea directorilor politici din ministerele aliate ale Apărării, ultima întâlnire de acest gen înaintea summit-ului NATO de la Varşovia, agenda sa (citește întreg articolul).

László Tőkés, Ungaria și Decembrie 1989 (2)

13 aprilie 2016 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

În continuarea declarațiilor ostile ale oficialilor de partid și de stat de la Budapesta, Ministerul Apărării al Ungariei a reformulat noua strategie militară maghiară, astfel încât, după cum observa un analist de la Radio Europa Liberă, Budapesta a impus redesfășurarea trupelor (citește întreg articolul).

Rusia a înființat Garda Națională

7 aprilie 2016 

Recenta decizie a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de-a înființa o Gardă Națională a Federației Ruse, începând cu data de 5 aprilie 2016, precum și implicațiile unei asemenea decizii în contextul evoluțiilor politico-militare și economice din spațiul Federației Ruse și al celui ex-sovietic, s-au aflat în dezbaterea (citește întreg articolul).

László Tőkés, Ungaria și Decembrie 1989 (1)

4 aprilie 2016 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Recentele pasiuni și poziții publice stârnite de faptul că lui László Tőkés i-a fost retras Ordinul „Steaua României”, ca urmare a pozițiilor și declarațiilor sale constant anti-românești, ne-a readus în memorie biografia celui care avea să-și lege numele de izbucnirea revoltei populare de la Timișoara din 16 decembrie 1989, preludiu al derulării unui complex proces istoric ce avea să atingă apogeul prin înlăturarea regimului Ceaușescu pe 22 decembrie 1989 (citește întreg articolul).

Lungul drum spre regăsire, libertate și independență (5). Bătălia pentru Limba Română

28 martie 2016 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Liderii de la Kremlin au devenit extrem de îngrijorați de turnura pe care o luau evenimentele în spațiul RSSM, astfel încât, la sfârșitul lunii martie 1989, a sosit la Chișinău o Comisie a CC al PCUS condusă de către Ivan Feklistov cu misiunea de-a examina situația politică locală și acordarea ajutorului necesar CC al PCM (citește întreg articolul).

Dezbatere „Historia”: Rusia şi Unirea Basarabiei cu România

25 martie 2016

În contextul acțiunilor publice pro-unioniste din spațiul României și al Republicii Moldova, jurnalistul Ion M. IONIȚĂ a inițiat o nouă dezbatere HISTORIA cu referire la contextul internațional al recunoașterii actului din 27 martie 1918 de către comunitatea internațională, precum și al modului în care Rusia sovietică s-a raportat la acest delicat subiect (citește întreg articolul). 

Mărire şi decădere: Vlad Filat, deţinutul „rebel” din Penitenciarul numărul 13

24 martie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

După aproximativ cinci luni de arest preventiv, fostul premier şi lider al PLDM, Vlad Filat încearcă să rămână activ în prim-planul scenei politice moldave, printr-o serie de mesaje postate în spaţiul virtual, prin intermediul cărora îşi regândeşte imaginea şi „supravieţuirea politică” (citește întreg articolul).

Lungul drum spre regăsire, libertate și independență (4). Rolul KGB în implementarea „perestroikăi”

17 martie 2016 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

În continuarea vizitelor de înalt nivel de la Chișinău, din acel an 1989 atât de tumultos, se poate înscrie și vizita lui Alexandr N. Iakovlev, secretar al CC al PCUS și „arhitectul restructurării” din URSS, care a discutat cu membrii CC al PCM, însă și cu cei ai mișcărilor „neformale” (citește întreg articolul).

Mai poate păcăli Cabinetul Filip Bruxellesul cu reforme „pe hârtie“?  

17 martie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Fără un acord de împrumut cu FMI şi cu finanţarea de la UE blocată, Cabinetul Filip se chinuie din răsputeri să evite intrarea Republicii în incapacitate de plată şi implicit să salveze economia fragilă moldavă într-un context politic dificil marcat de alegerea unui nou şef al statului (citește întreg articolul).

FMI lasă Chişinăul „în aşteptare” până în mai

14 martie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Criza politică de la Chişinău lasă economia moldovenească fără finanţare externă într-un moment delicat pentru Cabinetul Filip, care este oligat să caute alternative pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a statului. Pe de altă parte, UE şi FMI aşteaptă (citește întreg articolul).

Drama unui popor, loialitatea unei minorități

10 martie 2016 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Evenimentele petrecute în urmă cu doi ani în Peninsula Crimeea, începând cu 26 februarie 2014, respectiv intervenția în forță a Federației Ruse pentru a „sprijini” dorința de libertate și independență a populației rusești/rusofone, a bulversat opinia publică internațională (citește întreg articolul).

Lungul drum spre regăsire, libertate şi independenţă (3). Lista KGB-ului pentru Republica Moldova

8 martie 2016 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Pe 27 mai 1988 se va desfășura Adunarea Generală a scriitorilor din RSSM care va considera ca fiind incompetentă și nereprezentativă delegația din partea PCM la Conferința a XIX-a de la Moscova și îi va cere lui Mihail S. Gorbaciov (citește întreg articolul).

Propagandă, manipulare, inducere în eroare?

5 martie 2016 | Autor: Dr. Nicolae DOLGHIN

Au trecut deja două luni din acest an, dar primele semnale nu ne dau de înţeles că 2016 intenţionează să fie mai bun, cel puţin judecat prin binomul pace-război. Ne oferă însă destule indicii să înţelegem că va fi unul mai sincer şi mai dur ca discurs şi acţiuni. Redescoperim, din păcate foarte repede, că aceleaşi valori sunt interpretate diferit în locuri diferite şi asta generează dezordinea căreia politicul nu i-a găsit încă soluţia (citește întreg articolul).

Acordul de încetare a focului în Siria

25 februarie 2016

Acordul de încetare a focului în conflictul sirian, perspectivele acestuia, precum și posibilele evoluții ale principalilor actori geopolitici din zona Orientului Mijlociu s-au aflat pe agenda discuțiilor (citește întreg articolul).

Lungul drum spre regăsire, libertate și independență. Cazul Republicii Moldova (2)

22 februarie 2016 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Evenimentele aflate în plină desfășurare pe scena politică de la Chișinău din anii 1988 – 1991 se vor petrece într-un context politic intern influențat de perestroika și glasnosti-ul inițiate de către Iuri V. Andropov și transpuse în practică de către Mihail S. Gorbaciov. La mijlocul anilor '80, nevoia de reformare a societății sovietice se resimțea din ce în ce mai mult, pe măsură ce decalajele social-economice dintre Occident și URSS creșteau în mod semnificativ (citește întreg articolul).

Voronin vrea prim-planul pentru a nu ieşi din graţiile Kremlinului

17 februarie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Criza politică de la Chişinău a picat prost pentru liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a intrat într-un con de umbră, după ce, în decembrie 2015, 14 deputaţi au părăsit partidul, alăturându-se majorităţii orchestrate de oligarhul Vladimir Plahotniuc (citește întreg articolul).

Lungul drum spre regăsire, libertate și independență. Cazul Republicii Moldova (1)

15 februarie 2016 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

În contextul evoluțiilor politico-economice și financiare din Republica Moldova și a valului de proteste publice din acest spațiu, a apariției unor planuri de salvare asemănătoare unui „Plan Marshall”, precum și a amplificării eforturilor privind conștientizarea necesității unirii/reunirii Republicii Moldova cu România, consider că se impune o mai bună cunoaștere (citește întreg articolul).

Estul European Postsovietic

11 februarie 2016

Evoluțiile principalilor actori de pe scena relațiilor internaționale, cu precădere cele din spațiul rusesc, ucrainean și al Republicii Moldova s-au aflat în dezbaterea, din data de 11 februarie 2016, iniţiată de către jurnalistul col. (r) dr. Ion PETRESCU, realizatorul emisiunii Ziua Z de la postul 6TV (citește întreg articolul).

România propune o grupare navală NATO la Marea Neagră

30 ianuarie 2016

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a propus în numele României un proiect strategic cu o miză uriaşă (citește întreg articolul).

Guvernul lui Plahotniuc, dependent de acordul cu FMI şi de banii de la Bucureşti 

27 ianuarie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

După un război de uzură cu preşedintele Republicii Moldova pentru preluarea puterii executive, oligarhul Vladimir Plahotniuc a reuşit să îşi impună propria majoritate şi omul de încredere, Pavel Filip (citește întreg articolul).

Victoria Nuland la București

21 ianuarie 2016

Prezența asistentului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, la București în cursul zilei de 18 ianuarie 2016, agenda sa de întâlniri (citește întreg articolul).

Timofti a pierdut. Republica Moldova, în mâna oligarhului Vladimir Plahotniuc

15 ianuarie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Războiul politic dintre președintele Republicii Moldova și oligarhul Vlad Plahotniuc s-a tranșat definitiv în această seară în favoarea omului de afaceri prin retragerea candidaturii lui Ion Păduraru la șefia Executivului de la Chișinău (citește întreg articolul).

Ion Păduraru, o victimă sigură a coaliţiei lui Plahotniuc în drumul spre anticipate

15 ianuarie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Desemnarea joi seară, de către preşedintele Republicii Moldova, a lui Ion Păduraru în funcţia de premier adânceşte şi mai mult criza politică, cu care se confruntă statul moldav în ultimele luni. Alegerea lui Nicolae Timofti s-ar putea dovedi în câteva zile falimentară (citește întreg articolul).

Finalul erei Plahotniuc-Filat. Ce vine în loc?

12 ianuarie 2016

Recentele evoluții de pe scena politică de la Chișinău, criza pe care o traversează Republica Moldova, perspectivele sale în noile realități geopolitice din spațiul ex-sovietic, precum și riscurile care pândesc Republica Moldova pe termen scurt (citește întreg articolul).

Cabinetul Sturza a picat. Urmează „terapia de şoc" a tandemului Lupu - Plahotniuc?

4 ianuarie 2016 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Căderea cabinetului tehnocrat Ion Sturza la votul de încredere, luni, în plenul de la Chişinău, ca urmare a lipsei de cvorum, era previzibilă întrucât nu beneficia de un sprijin politic consistent din partea PDM sau PLDM şi nici nu a putut cristaliza o majoritate politică (citește întreg articolul).

Reîntregirea țării, marele proiect strategic al României după integrarea în NATO și UE

3 ianuarie 2016

Clasa politică românească și societatea civilă au obligația de a susține și afirma idealul reîntregirii țării prin aducerea acasă a spațiului dintre Prut și Nistru, reîntregirea țării fiind marele proiect strategic al României dupa integrarea în NATO și UE (citește întreg articolul).

Alegerile anticipate, unica soluţie pentru depăşirea crizei politice de la Chişinău?

18 decembrie 2015 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Incapacitatea liderilor partidelor pro-europene de la Chişinău de a găsi un numitor comun în vederea resetării AIE 3, în cadrul rundelor de negocieri desfăşurate, după căderea Cabinetului Streleţ (citește întreg articolul).

Schimbarea la față a României

17 decembrie 2015

Aniversarea a 200 de ani de la izbucnirea Marii Revoluţii Franceze de la 1789 a oferit opiniei publice internaţionale şi mass-media spectacolul desfăşurării unei alte Revoluţii. O Revoluţie care a marcat în variate forme, „de catifea” sau sângeroase, destrămarea glacisului strategic al Uniunii Sovietice, având drept rezultat eliberarea Europei Centrale şi de Est de sub ocupaţia directă şi brutală a Armatei Roşii, precum şi înlăturarea regimului social-economic şi politic generat de ideologia comunistă. Anul 1989 nu a fost un an al ideilor, ci al stărilor de spirit, a fost anul în care oamenii erau gata să se lase împuşcaţi pentru revendicările lor. Acest lucru nu a existat înainte şi nici după aceea. În 1989 avea să se petreacă inimaginabilul și rămâne un an în care s-au întâmplat lucruri învecinate cu miracolele (citește întreg articolul). 

Triunghiul Bermudelor: SUA-Rusia-UE

6 decembrie 2015

Interesele geopolitice și planurile strategice ale principalilor actori geopolitici de pe scena relațiilor internaționale s-au aflat pe agenda dezbaterii intitulată Triunghiul Bermudelor: SUA-Rusia-UE (citește întreg articolul).

Uniunea Europeană nu va mai fi, pentru multă vreme, un spațiu sigur

3 decembrie 2015

În contextul recentelor atentate teroriste din spațiul Uniunii Europene, președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU a răspuns unor întrebări ale jurnalistului Mihai DIAC de la cotidianul România Liberă privitor la securitate/insecuritate în spațiul Uniunii Europene (citește întreg articolul).

Rachetele - mereu în actualitate

28 noiembrie 2015 | Autor: Dr. Nicolae DOLGHIN

Este greu de spus dacă părinţii rachetelor au ştiut vreodată că realizarea lor va ajunge să domine antinomia pace-război. Dar cu siguranţă au fost conştienţi de imensul potenţial al rachetelor ca armă. De aceea le-au şi dezvoltat. În combinaţii cu alte realizări ale tehnicii racheta a devenit treptat arma versatilă, adaptată la toate mediile, care aduce tot mai aproape visul războinicilor de a se lupta cu adversarul de la distanţă, fără contact fizic (citește întreg articolul).

Reîntregirea Națională în dezbaterea unioniștilor

27 noiembrie 2015

Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică și Platforma Unionistă Acţiunea 2012 au organizat, în cursul zilei de 26 noiembrie 2015, desfășurarea unei dezbateri, la Palatul Parlamentului, intitulată „1 Decembrie 1918 – Ziua Reîntregirii Naţionale” (citește întreg articolul).

Divizia trădată

24 noiembrie 2015 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

În contextul evoluțiilor politico-militare de după 23 august 1944, Armata Română a fost obligată să participe la războiul împotriva Germaniei naziste cu cel puţin 12 divizii, să înlesnească libera mişcare pe teritoriul ei a armatelor aliate şi să le faciliteze prin toate mijloacele posibile şi pe cheltuiala ei comunicaţiile pe pământ, pe apă şi în aer, să pună la dispoziţie construcţii şi instalaţii de tot felul (citește întreg articolul).

„Necunoscuta rusă” și surprizele sale

16 noiembrie 2015 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Spectaculoasele evoluții din arena relațiilor internaționale, manifestate în această toamnă a anului 2015, au bulversat cancelarile diplomatice occidentale, respectiv ale țărilor membre NATO și UE, relevând faptul că „necunoscuta rusă” rămâne la fel de tainică și, de ce nu, imposibil de descifrat (citește întreg articolul).

Starea de (in) securitate a Europei

15 noiembrie 2015

Evoluțiile din spațiul UE, respectiv valul de imigranți cu care se confruntă această construcție politico-economică și tendințele secesioniste dinlăuntrul Europei, cele din spațiul ex-sovietic și Orientul Mijlociu, generatoare de turbulențe în arena relațiilor internaționale, s-au aflat în dezbaterea intitulată Starea de (in) securitate a Europei (citește întreg articolul).

Virgil Măgureanu: misteriosul „Dom'Profesor”, comploturile și trădările sale (2)

9 noiembrie 2015 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Virgil Măgureanu va reintra din plin în jocurile puterii, după cele petrecute la procesul lui Ceaușescu de la Târgoviște din 25 decembrie 1989, în seara de 31 decembrie 1989, în jurul orei 20.00, când sediul central al CIE a fost înconjurat de TAB-uri ale MApN (citește întreg articolul).

Virgil Măgureanu: misteriosul „Dom'Profesor”, comploturile și trădările sale (1)

23 octombrie 2015 | Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Reluarea dosarului privind mineriada din 13 – 15 iunie 1990 a readus în atenția opiniei publice pe una dintre personalitățile cele mai misterioase din istoria post-decembristă a României, implicată din plin în consolidarea noilor structuri de putere de după 22 decembrie 1989, precum și în refacerea structurilor de informații și contrainformații (citește întreg articolul).

Reţinerea lui Vlad Filat, un joc de imagine al Justiţiei moldave „în războiul dintre Vlazi”? 

15 octombrie 2015 | Autor: Dr. Sebastian RUSU

Arestarea fostului premier moldovean Vlad Filat pentru 72 de ore, de către procurorii CNA (Centrul Naţional Anticorupţie) pentru implicarea sa în sifonarea banilor de la BEM, reprezintă un semnal de normalitate într-un stat măcinat de corupţie şi de proteste, unde se ciocnesc interesele geopolitice dintre Est şi Vest (citește întreg articolul).

O operație militară rusă cu scopuri mult mai profunde decât pare

10 octombrie 2015 | Autor: Dr. Nicolae DOLGHIN

Ceea ce se aştepta s-a produs. Operaţia militară a Rusiei în Siria a început pe 30 septembrie 2015, adică la două zile după discursul preşedintelui Putin în Adunarea Generală a ONU. Acum, pe cei 185.181 km2 cât era teritoriul administrat de guvernul de la Damasc cu patru ani în urmă (aproximativ trei sferturi din teritoriul României), şi nu se ştie dacă-i va mai avea vreodată, se desfăşoară în paralel operaţiile militare ale giganţilor lumii (citește întreg articolul).

La ONU, o mască râde, alta nu...

4 octombrie 2015

În contextul neînțelegerilor politico-diplomatice dintre Federația Rusă și SUA cu privire la criza siriană, manifestate din plin la deschiderea celei de-a 67-a sesiuni a Adunării Generale a ONU din septembrie 2015,  jurnalistul col. (r) dr. Ion Petrescu, realizatorul emisiunii VALORI EUROATLANTICE de la postul 6TV, a inițiat un dialog pe acest subiect (citește întreg articolul).

Rusia bombardează în Siria. A răsturnat Putin situaţia în favoarea sa?

2 octombrie 2015

Pe măsură ce aviața rusă execută raiduri de bombardament în Siria, oficialii SUA acuză că rușii bombardează forţele opoziţiei siriene antrenate şi susţinute de SUA. Într-un astfel de context se nasc câteva întrebări (citește întreg articolul)

România trebuie să dovedească că este un pol de stabilitate

27 septembrie 2015

Pe măsură ce evoluțiile din arena relațiilor internaționale devin tot mai imprevizibile și marcate de o dinamică accelerată, analiștii de la International Relations Report (ir-report. ro) au inaugurat o nouă rubrică intitulată Întrebarea IRR. Prima întrebare la care au fost solicitați să răspundă mai mulți analiști în probleme de relații internaționale și securitate (citește întreg articolul).

Securitatea europeană între certitudini, dileme și interese diverse

24 septembrie 2015 | Autor: Dr. Nicolae DOLGHIN

Cu doar un sfert de secol în urmă oamenii politici europeni declarau ritos că prin căderea Zidului Berlinului a câştigat toată Europa, că era o victorie a tuturor. A fost o euforie generală. Unii dintre ei mai au şi acum câte ceva de spus în politică, dar nicidecum ceea ce afirmau atunci. Oricum ei au fost artizanii unui sistem de securitate fundamentat nu pe o nouă filosofie, ci pe instituţiile supravieţuitoare ale Războiului Rece (citește întreg articolul)

Dezbatere „Historia”: Lumea în criză - UE sub invazia imigranţilor. Rusia, în Siria

11 septembrie 2015

În contextul evoluțiilor din spațiul Uniunii Europene care se află sub asediul imigranţilor, în timp ce Comisia Europeană stabilește cote de imigranţi pentru fiecare stat membru, se nasc câteva întrebări: Care este planul Moscovei în Siria? Poate produce asediul imigranţilor o criză în UE? Care este poziţia României în cazul crizei imigranţilor? (citește întreg articolul)

Quo Vadis, Franța, Germania, Turcia?

9 august 2015

Interesele strategice ale Franței, Germaniei și Turciei în contextul evoluțiilor din spațiul UE, respectiv  „criza greacă”, al conflictul ruso-ucrainean şi luptei împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIS), precum şi al posibilelor evoluţii geopolitice şi strategice din spaţiul ex-sovietic şi din Orientul Mijlociu, s-au aflat în dezbaterea, din data de 9 august 2015 (citește întreg articolul).

Unirea Republicii Moldova cu România, un vis? (2)

3 august 2015

În contextul desfăşurării unor manifestații pro-unire și anti-unire în spațiul public al României și Republicii Moldova (citește întreg articolul). 

Unirea Republicii Moldova cu România, un vis? (1)

21 iulie 2015

În contextul desfăşurării unor manifestații pro-unire și anti-unire în spațiul public al României și Republicii Moldova, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a acordat un amplu interviu portalului electronic The Epoch Times România (citește întreg articolul).

Crizele iraniană și ucraineană sub lupă

19 iulie 2015

Relația dintre Washington și Teheran, în contextul încheierii acordului nuclear cu Iranul de la Geneva, evoluțiile din conflictul ruso-ucrainean, precum și relațiile dintre UE, SUA și Federația Rusă, s-au aflat în dezbaterea intitulată De la acordul nuclear istoric cu Iranul la raport de forțe în Donbas, din data de 19 iulie 2015 (citește întreg articolul).

Dezbatere „Historia”: Cât de realistă este unirea cu Republica Moldova? Se poate repeta 1918? 

17 iulie 2015

Marşul tinerilor din Republica Moldova care susţin cauza unirii României cu Republica Moldova a generat o ediție specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. IONIȚĂ, şi transmisă de adevarul.ro. în data de 17 iulie 2015. Cât de realistă este unirea cu Republica Moldova? (citește întreg articolul).

Surprindere strategică, eșec informativ. Înaltul Comandament German devansează atacul sovietic - 22 iunie 1941 (3)

15 iulie 2015 |  Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Pe 19 iunie 1941, NKGB-ul din RSS Moldovenească a raportat că operaţiunea de deportare a unor categorii de populaţie moldovenească antisovietică, desfăşurată pe 13 iunie 1941, se încheiase cu succes. Zona de frontieră fusese curăţată de elementele antisovietice subversive, astfel încât germanii nu mai putea conta pe sprijinul lor (citește întreg articolul).

Surprindere strategică, eșec informativ. Înaltul Comandament German devansează atacul sovietic - 22 iunie 1941 (2)

1 iulie 2015 |  Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Mareşalul G. K. Jukov îşi aminteşte în memoriile sale faptul că şeful GRU, generalul-locotenent Filipp I. Golikov, a prezentat conducerii statului sovietic şi Marelui Stat-Major, la 20 martie 1941, un raport în care erau expuse variantele direcţiilor posibile ale loviturilor trupelor germane în cazul atacării URSS. GRU indica data de 20 mai 1941 ca fiind ziua începutului ofensivei germane împotriva Uniunii Sovietice (citește întreg articolul).

Triunghiul Bermudelor: Georgia, Ucraina, SUA

28 iunie 2015

Conflictul ruso-ucrainean, interesele strategice ale SUA și NATO, precum şi posibilele evoluţii geopolitice şi strategice din spaţiul ex-sovietic, s-au aflat în dezbaterea, din data de 28 iunie 2015, iniţiată de către jurnalistul col. (r) dr. Ion PETRESCU, realizatorul emisiunii VALORI EUROATLANTICE de la postul 6TV (citește întreg articolul).

Surprindere strategică, eșec informativ. Înaltul Comandament German devansează atacul sovietic - 22 iunie 1941 (1)

23 iunie 2015 |  Autor: Dr. Constantin CORNEANU

În multitudinea de declarații, opinii, comentarii și luări de poziție ale decidenților politico-militari ai spațiului euro-atlantic privind criza din Ucraina, cele declarate de către generalul american Philip Breedlove, comandantul Forțelor Aliate ale NATO în Europa (SACEUR), pe 4 mai 2015 în fața Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul SUA, provoacă îngrijorare. „Operaţiunile militare ruseşti, în ultimul an, în Ucraina şi în regiune, în general au dat la iveală că avem serioase probleme în colectarea şi analizarea informaţiilor”, a declarat generalul Philip Breedlove (citește întreg articolul).

Casa Albă versus Kremlin

8 iunie 2015

Relația dintre Casa Albă și Kremlin, în contextul evoluțiilor din conflictul ruso-ucrainean, al sancțiunilor economice ale UE și SUA împotriva Federației Ruse, precum şi al posibilelor evoluţii geopolitice şi strategice din spaţiul ex-sovietic şi din Orientul Mijlociu, s-a aflat în dezbaterea intitulată Casa Albă versus Kremlin, din data de 7 iunie 2015, iniţiată de către jurnalistul col. (r) dr. Ion PETRESCU, realizatorul emisiunii VALORI EUROATLANTICE de la postul 6TV (citește întreg articolul).

Dezbatere „Historia” la Adevărul Live: Epopeea cuirasatului Bismarck. Triumf şi tragedie

22 mai 2015

Apariția volumului Epopeea cuirasatului Bismarck. Triumf şi tragedie al istoricului Manuel Stănescu a generat o dezbatere pe marginea luptei pentru scufundarea acestei nave. O luptă care reprezintă o pagină aparte în istoria bătăliilor navale și a celui de-Al Doilea Război Mondial, o pagină care semnifică începutul sfârșitului unor iluzii ale Kriegsmarine și, totodată, renașterea speranței pentru supușii Imperiului Britanic, precum și o clipă de mândrie și de orgoliu satisfăcut pentru Royal Navy. Prezentarea cărții și a tragediei navale din mai 1941 a oferit ocazia, în contextul desfăşurării unor numeroase exerciții ale forţelor navale ale NATO în Marea Neagră, sub supravegherea atentă a unor nave și avioane rusești, realizării unei analize a situației de securitate din regiunea Mării Negre (citește întreg articolul)

Marea Neagră – Geopolitică și Strategie la început de secol XXI

21 mai 2015

Manevrele militare navale ale NATO și ale Federației Ruse în Marea Neagră, precum și cele terestre ale armatei ruse din diferite zone ale Federației Ruse, cu precădere din zona sudică, desfășurate în primăvara anului 2015, au relevat o importanță crescută a arealului Mării Negre în strategia Alianței Nord-Atlantice și a Federației Ruse. Rolul şi locul Mării Negre în actualul context geopolitic şi strategic din spaţiul ex-sovietic, aflat într-o reconfigurare permanentă, a reprezentat subiectul unei dezbateri organizată de către Asociaţia Europeană de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu” și Institutul Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, în cursul serii de 20 mai a. c., la Clubul Ţăranului Român (citește întreg articolul)

Riga - 2015, summit-ul marilor așteptări

20 mai 2015

În contextul desfășurării unui nou summit al Parteneriatului Estic, în perioada 21 - 22 mai a.c., la Riga, capitala Letoniei, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a oferit un interviu pentru site-ul International Relations Report (www.ir-report.ro), specializat în analize, comentarii și interviuri referitoare la evoluția relațiilor internaționale (citește întreg articolul)

Dezbatere „Historia“: România, ţintă prioritară pentru rachetele nucleare ale Rusiei. Unde se va ajunge?

17 aprilie 2015

Dezbatere „Historia“: România, ţintă prioritară pentru rachetele nucleare ale Rusiei. Unde se va ajunge?

Citeste mai mult: adev.ro/nmxyhk

Recentele declarații ale înalților reprezentanți politico-militari ai Federației Ruse privind poziționarea rachetelor nucleare rusești împotriva spațiului românesc a reprezentat subiectul dezbaterii (citește întreg articolul). 

Între Germania cancelarului Merkel şi Rusia preşedintelui Putin

12 aprilie 2015

Evoluțiile din spațiul ex-sovietic, respectiv prezentul și viitorul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, văzut prin prisma intereselor strategice și geopolitice ale Germaniei și Federației Ruse, s-au aflat în dezbaterea, din data de 12 aprilie 2015 (citește întreg articolul).

Nu, nu am greșit cu nimic...când am trecut Nistrul

7 aprilie 2015

Într-o recentă intervenție publică pe marginea dimensiunii răsăritene a politicii externe românești, fostul consilier prezidențial pentru probleme de securitate națională, Iulian Fota, menționa faptul că cea mai mare greșeală a României în relația cu Rusia a fost trecerea Nistrului în iulie 1941. O afirmație...care necesită nuanțări și o bună înțelegere a unui timp istoric (citește întreg articolul)

Idealul Reîntregirii, un obiectiv strategic

25 martie 2015

În cursul zilei de 25 martie 2015, Asociația Culturală Pro-Basarabia și Bucovina a aniversat 25 de existență consacrați luptei pentru reîntregirea neamului și a țării. Cu ocazia ceremoniei care a avut loc la Palatul Parlamentului, sala Avram Iancu, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a dat citire (citește întreg articolul).

Noi manevre navale NATO în Marea Neagră

24 martie 2015

În contextul desfăşurării unor noi exerciții navale ale NATO în Marea Neagră, sub supravegherea atentă a unor nave și avioane rusești, precum și a manevrelor unor nave din compunerea Flotei Federaţiei Ruse din Sevastopol (citește întreg articolul).

Factori destabilizatori ai securității Republicii Moldova

23 martie 2015

În timpul desfășurării conferinței Efectele Acordului de Asociere cu UE pentru Republica Moldova, desfășurată la începutul celei de a VIII-a Festivalului „Zilele Basarabiei”, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a acordat un interviu portalului electronic The Epoch Times România (citește întreg articolul).

Efectele Acordului de Asociere cu UE pentru Republica Moldova

23 martie 2015

În cinstea aniversării a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Organizația Studenților Basarabeni (OSB) a organizat o nouă ediția (a VIII-a) a Festivalului Zilele Basarabiei” la București. În debutul acestui Festival s-a desfășurat, în data de 23 martie 2015, conferința intitulată Efectele Acordului de Asociere cu UE pentru Republica Moldova (citește întreg articolul).

Secolul XXI, impredictibil şi îngrijorător. Ce face Republica Moldova? 

23 martie 2015

Conflictul ruso-ucrainean şi perspectivele europene ale Republicii Moldova, precum şi posibilele evoluţii geopolitice şi strategice din spaţiul ex-sovietic, s-au aflat în dialogul dintre jurnalistul Alexandru Filimon, de la cotidianul ADEVĂRUL, ediția pentru Republica Moldova, și președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU (citește întreg articolul).

Un asasinat tulburător

3 martie 2015

Asasinarea liderului opoziţiei politice ruseşti, Boris Nemţov, a fost supusă analizei de către preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, şi jurnalistul Ovidiu NAHOI (citeşte întreg articolul).

Prutul, graniţă sau liant între România şi Republica Moldova?

27 februarie 2015

În continuarea ciclului de conferinţe „Moldova între Vest și Est – La Ceasul Marilor Decizii”, Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” împreună cu Asociaţia Culturală Pro-Basarabia şi Bucovina şi Universitatea „Spiru Haret” a organizat conferinţa cu titlul Prutul, graniţă sau liant (citeşte întreg articolul).

Evoluţiile geopolitice ale spaţiului ex-sovietic şi Orientului Mijlociu sub lupă

15 februarie 2015

Conflictul ruso-ucrainean şi lupta împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIS), precum şi posibilele evoluţii geopolitice şi strategice din spaţiul ex-sovietic şi din Orientul Mijlociu, s-au aflat în dezbaterea, din data de 15 februarie 2015 (citeşte întreg articolul).

Ucraina versus Rusia, conflictul care macină liniştea Europei

1 februarie 2015

Situaţia conflictului dintre Rusia şi Ucraina, precum şi posibilele evoluţii geopolitice şi strategice ale României în acest context regional, s-au aflat în dezbaterea, din data de 1 februarie 2015, iniţiată de către jurnalistul Ion Petrescu, realizatorul emisiunii (citeşte întreg articolul).

Analiza noilor evoluţii din spaţiul euro-atlantic şi ex-sovietic

7 ianuarie 2015

La început de an 2015, noile evoluţii politice şi economice din spaţiul euro-atlantic şi ex-sovietic, precum şi cele din Republica Moldova, au fost supuse analizei (citeşte întreg articolul).

Un sfert de veac de la Revoluția Română din Decembrie 1989

22 decembrie 2014

În contextul aniversării a 25 de ani de izbucnirea și desfășurarea Revoluției Române din Decembrie 1989, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a exprimat o serie de opinii privind cele petrecute în urmă cu un sfert de veac în cadrul unor interviuri (citește întreg articolul).

„Moldova între Vest și Est…a ALES!”

11 decembrie 2014

În continuarea ciclului de conferinţe „Moldova între Vest și Est – La Ceasul Marilor Decizii”, Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” împreună cu Asociaţia Culturală Pro-Basarabia şi Bucovina, Universitatea „Spiru Haret”, Asociația Convergențe Europene și Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni a organizat conferinţa cu titlul „Moldova între Vest și Est…a ALES!” (citeşte întreg articolul).

Ciocnirea civilizaţiilor. Republica Moldova în noul context al evoluţiei relaţiilor internaţionale

8 noiembrie 2014

Președintele AESGS Gheorghe I. Brătianu, dr. Constantin CORNEANU, a fost invitatul istoricului şi realizatorului de televiziune Adrian CIOROIANU, în cadrul emisiunii Ciocnirea civilizaţiilor (citeşte întreg articolul).

 „Moldova între Vest și Est – La Ceasul Marilor Decizii”

6 noiembrie 2014

Evoluţiile politice din spaţiul Republicii Moldova, în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, au făcut obiectul unei dezbateri, în cursul zilei de 6 noiembrie 2014, intitulată „Moldova între Vest și Est – La Ceasul Marilor Decizii” (citeşte întreg articolul).

Bătălia pentru Marea Neagră

1 noiembrie 2014

În contextul desfăşurării exerciţiilor navale din Marea Neagră ale forţelor NATO, respectiv fregata Regele Ferdinand şi două nave militare (USS Cole şi Mount Whitney), din Flota a VI-a americană, jurnalista Alina Grigore de la TVR a solicitat președintelui AESGS Gheorghe I. Brătianu, dr. Constantin CORNEANU, o opinie (citește întreg articolul).

Lecţiile anului 1944 supuse analizei

27 octombrie 2014

Situaţia Armatei Române în vara – toamna anului 1944, în contextul geopolitic creat de actul de la 23 August 1944, precum şi evoluţiile geopolitice şi strategice ale României la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-au aflat în dezbaterea (citește întreg articolul).

Relaţiile internaţionale sub lupă

23 septembrie 2014

Evenimentele din spaţiul ex-sovietic, precum şi ultimele evoluţii din arealul Orientului Mijlociu s-au aflat pe agenda discuţiilor dintre președintele AESGS Gheorghe I. Brătianu, dr. Constantin CORNEANU, şi jurnalistul Ovidiu Nahoi (citește întreg articolul).

Referendumul scoţian, pretext pentru schimbări geopolitice majore?

22 septembrie 2014

Evoluția evenimentelor din spaţiul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, respectiv referendumul pentru independenţă din Scoţia, desfăşurat pe 18 septembrie 2014, în corelaţie cu cele aflate în desfăşurare în spațiul ex-sovietic, s-au aflat în discuția pe care jurnalistul col. (r) dr. Ion PETRESCU (citește întreg articolul).

Moldova, încotro? Republica Moldova de la căderea URSS la Acordul de Asociere cu UE

29 iulie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a acordat un interviu site-ului www.ziare.com cu referire la evoluţia istorică a statului Republica Moldova (citește întreg articolul).

O eternă şi discretă...alianţă (3)

9 iulie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a publicat în cotidianul ADEVĂRUL ultimul episod din serialul intitulat O eternă şi discretă...alianţă (citește întreg articolul).

O eternă şi discretă...alianţă (2)

30 iunie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a publicat în cotidianul ADEVĂRUL al doilea episod din serialul intitulat O eternă şi discretă...alianţă (citește întreg articolul).

Viitorul politic al Republicii Moldova după semnarea acordului de Asociere și Liber Schimb cu UE

29 iunie 2014

Evoluția evenimentelor din spațiul ex-sovietic, respectiv semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb cu UE de către Republica Moldova, Ucraina și Georgia în cursul zilei de 27 iunie 2014, la Bruxelles (citește întreg articolul).

Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (6)

26 iunie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a publicat în cotidianul ADEVĂRUL ultimul episod din serialul intitulat Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (citeşte întreg articolul).

O eternă şi discretă...alianţă (1)

24 iunie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a publicat în cotidianul ADEVĂRUL primul episod din serialul intitulat O eternă şi discretă...alianţă (citeşte întreg articolul)

 Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (5)

18 iunie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a publicat în cotidianul ADEVĂRUL un nou episod din serialul intitulat Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (citeşte întreg articolul).

Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (4)

10 iunie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a publicat în cotidianul ADEVĂRUL al patrulea episod din serialul intitulat Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (citeşte întreg articolul).

Conflictul din Ucraina sub lupa analiştilor

23 mai 2014

În contextul evoluţiei evenimentelor din Ucraina, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a participat la o dezbatere organizată de către revista HISTORIA (citeşte întreg articolul).

Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (3)

19 mai 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a publicat în cotidianul ADEVĂRUL al treilea episod din serialul intitulat Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (citeşte întreg articolul)

Transnistria: Cum s-a ajuns la conflict și ce vrea Moscova

14 mai 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a acordat un interviu site-ului www.ziare.com (citește întreg articolul).

Dezbatere „Historia”: Încearcă Putin să adoarmă vigilenţa Occidentului pentru a da lovitura de graţie Ucrainei? 

10 mai 2014

În cursul zilei de 9 mai, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a fost invitat la o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” (citește întreg articolul)

Ce rol are Odessa în planurile Rusiei

7 mai 2014

În contextul desfăşurării evenimentelor din spaţiul ex-sovietic, respectiv încercările de integrare europeană ale Republicii Moldova şi revoltele din zona estică a Ucrainei, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a acordat un interviu cotidianului Epoch Times – România cu referire la evoluţiile geopolitice din acest spaţiu și la interesul Federației Ruse pentru Odessa (citește întreg articolul).

Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (2)

5 mai 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a publicat în cotidianul ADEVĂRUL al doilea episod din serialul intitulat Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (citeşte întreg articolul)

Independenţa Transnistriei ar fi prea costisitoare pentru Moscova

30 aprilie 2014

În contextul desfăşurării evenimentelor din spaţiul ex-sovietic, respectiv încercările de integrare europeană ale Republicii Moldova şi revoltele din zona estică a Ucrainei, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a acordat un interviu cotidianului Epoch Times – România (citește întreg articolul).

Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (1)

29 aprilie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a publicat în cotidianul ADEVĂRUL primul episod din serialul intitulat  Colonelul Vladimir Vladimirovici Putin...alesul, aleşilor (citește întreg articolul)

O cerere receptată, însă neglijată: independență pentru Transnistria

16 aprilie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a publicat în cotidianul ADEVĂRUL articolul O cerere receptată, însă neglijată: independență pentru Transnistria (citește întreg articolul)

Provocare majoră pentru Kremlin: federalizare sau destrămare a spațiului ucrainean?

4 aprilie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a publicat în cotidianul ADEVĂRUL articolul Provocare majoră pentru Kremlin: federalizare sau destrămare a spațiului ucrainean? (citește întreg articolul)

Allies plan military training in Ukraine

4 aprilie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a oferit corespondentului Southeast European Times în București și Kiev (citește întreg articolul)

„Raport secret” – criza din Crimeea

21 martie 2014

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a fost invitatul realizatorului emisiunii „Raport secret” (citeşte întreg articolul)

Este necesară conceperea unei strategii răsăritene de către România

12 martie 2014

Interviu acordat de dr. Constantin CORNEANU, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, jurnalistului col. (r) dr. Ion PETRESCU  (citeşte întreg articolul)

Republica Moldova în contextul evoluţiilor geopolitice şi strategice din spaţiul ex-sovietic

 7 martie 2014

Rolul şi locul Republicii Moldova în actualul context geopolitic şi strategic din spaţiul ex-sovietic, aflat într-o reconfigurare permanentă, a reprezentat subiectul unei dezbateri organizată de către Asociaţia Europeană de Studii Geopolitice şi Strategice Gheorghe I. Brătianu” în parteneriat cu Institutul Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate, în cursul serii de 5 martie a.c., la Clubul Ţăranului Român. Moderatorii dezbaterii au fost dr. Constantin CORNEANU, preşedintele Consiliului-Director al AESGS Gheorghe I. Brătianu” şi avocat dr. Mihai NICOLAE, directorului Institutului Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate. Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu” a ţinut să menţioneze la începutul dezbaterii că realizarea unei astfel de întâlniri, în actualul context, trebuie să fie considerată şi înţeleasă ca fiind un gest de solidaritate cu eforturile Republicii Moldova de integrare în UE şi, totodată, de încurajare a continuării acestora (citeşte întreg articolul)

Ultimatumul KGB-ului transnistrean: o nouă provocare la adresa Republicii Moldova

27 ianuarie 2014

În contextul evenimentelor din spaţiul Republicii Moldova, respectiv ultimatumurile şi presiunile autorităţilor secesioniste de la Tiraspol faţă de guvernul legitim şi constituţional de la Chişinău (citeşte întreg articolul)

95 de la Unirea Bucovinei cu Ţara Mamă

28 noiembrie 2013

Cu ocazia aniversării a 95 de ani de la proclamarea Unirii Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a participat la concertul aniversar dedicat acestui eveniment (citeşte întreg articolul)

Strategia necesară clasei politice românesti privind reunificarea naţională

17 noiembrie 2013

Interviu acordat de dr. Constantin CORNEANU, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorge I. Brătianu”, jurnalistului col. (r) dr. Ion PETRESCU pentru ediţia on-line a cotidianului ADEVĂRUL din 17 noiembrie 2013 (citeşte întreg articolul)

La mulţi ani, limbii române!

31 august 2013

Cu ocazia aniversării a 24 de ani de la proclamarea de către Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a Legii cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul RSSM, la 31 august 1989, care stipula la articolul 1 faptul că “limba de stat a RSSM este limba moldovenească, care funcţionează pe baza grafiei latine”, ceea ce reprezenta o victorie a Mişcării de Renaştere Naţională a românilor din RSS Moldovenească, dr. Constantin CORNEANU, preşedintele Consiliului-Director al AESGS ”Gheorge I. Brătianu”, a acordat site-ului www.ziare.com un interviu (citeşte întreg articolul)

România în geopolitica secolului XXI

9 aprilie 2013

În cursul zilei de 8 aprilie 2013, președintele Consiliului-Director al AESGS “Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a fost invitat la lucrările summit-ului “Geografia economică a României” organizat de către Ordinul Industriașilor din România care s-a desfășurat în cadrul Centrului de Conferințe Auditorium. Cu acest prilej a fost prezentată o comunicare intitulată România în geopolitica secolului XXI (citește întreg articolul)

Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918) şi viaţa politică din Republica Moldova sub lupa analiştilor

2 aprilie 2013

Aniversarea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, precum şi evoluţiile actuale din spaţiul public şi de pe scena politică a Republicii Moldova s-au aflat în atenţia Centrului Transfrontalier de Conexiune din Tecuci care a organizat o masă rotundă intitulată „Criza politică din Republica Moldova şi repercusiunile asupra integrării europene”. Masa rotundă a fost onorată de prezenţa unor oameni politici, jurnalişti, analişti şi istorici din România şi Republica Moldova. Moderatorul mesei rotunde a fost Cristian Pohrib, directorul Centrului Transfrontalier de Conexiune şi al postului Radio Tecuci (citește întreg articolul)

Organizaţia Studenţilor Basarabeni a organizat aniversarea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

31 martie 2013

Aniversarea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, a fost omagiată de către Organizaţia Studenţilor Basarabeni din România prin organizarea celei de-a VI-a ediţii a Festivalului “Zilele Basarabiei” (27 – 30 martie 2013). Manifestările organizate de către tinerii studenţi basarabeni relevă dorinţa de a demonstra că împreună, precum în 1918, românii de pe ambele maluri ale Prutului gândesc, simt şi vorbesc românește (citeşte întreg articolul) 

Aniversarea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

27 martie 2013

În suita de evenimente care marchează aniversarea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, prin voința reprezentanților populației dintre Prut și Nistru aleși în Sfatul Țării, se înscrie și dezbaterea cu tema 27 martie 1918-model pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Manifestarea a fost organizată  (citeşte întreg articolul)

Românii de la Est de Bug nu sunt uitaţi

12 februarie 2013

Institutul Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate a organizat în cursul serii de 11 februarie 2013 o manifestare dedicată existenţei românilor de la est de Bug. Preşedintele Consiliului-Director al AESGS “Gheorghe I. Brătianu”, Constantin CORNEANU, a fost invitat pentru a susţine o comunicare (citeşte întreg articolul)

Dezastrul planificării apărării în România în perioada 2004-2012. “Romanul” Legii nr. 473/2004 (VI)

30 decembrie 2012 | Autor: Dr. Alexandru PURCĂRUŞ

“Armata este, cum se ştie că este, din cauza: haosului pe care l-a produs legislaţia numeroasă, improvizată şi nearmonizată, rău studiată şi rău aplicată; (…) servituţilor care i-au supt toată seva şi care au sporit şi sporesc continuu, în detrimentul armatei pe care se sprijină cu adevărat apărarea naţională şi care şi astăzi primeşte resturile şi chiar deşeurile naţiunii; bugetului rău studiat şi rău aplicat; lipsei unui plan precis de ansamblu al pregătirii statului pentru apărarea lui”. Aceste constatări, ce pot părea actuale, îi aparţin lui Ion Antonescu, care le-a formulat, în septembrie 1940, pe baza unor analize începute încă din 1933. Realitatea crudă a celei de-a doua conflagraţii mondiale l-a confirmat pe viitorul Mareşal al României, care nu poate fi însă exonerat măcar pentru vina de a trimite pe frontul de Răsărit soldaţi extrem de slab dotaţi cu echipament şi tehnică militară. După război, problema a revenit (citeşte întreg articolul)

Dezastrul planificării apărării în România în perioada 2004-2012. “Romanul” Legii nr. 473/2004 (V)

 29 decembrie 2012 | Autor: Dr. Alexandru PURCĂRUŞ

“În esenţă, scopul fundamental este de a asigura integritatea şi vitalitatea societăţii noastre libere, care e bazată pe demnitatea şi dreptul individului. Se desprind trei realităţi ca o consecinţă a acestui scop: hotărârea noastră de a menţine elementele esenţiale ale libertăţii individuale, aşa cum se arată în Constituţie şi în Declaraţia Drepturilor Omului; hotărârea noastră de a crea condiţii în care sistemul nostru liber şi democratic poate exista şi prospera; şi hotărârea noastră de a lupta, la nevoie, pentru apărarea modului nostru de viaţă (subl.n.), pentru care, ca şi în Declaraţia de Independenţă, «cu o încredere fermă în protecţia Providenţei divine, ne încredinţăm unul celuilalt viaţa noastră, Norocul şi sfânta Onoare!»”. Fragmentul de mai sus face parte dintr-un document elaborat în anul 1950 de Consiliul Securităţii Naţionale (National Security Council – NSC) din SUA. Este vorba despre NSC 68: Obiectivele şi programele Statelor Unite pentru Securitate Naţională, care a ghidat politica externă americană o lungă perioadă a Războiului Rece [1]. El a fost înregistrat în caseta electronică a deputaţilor la 12 octombrie 2007. După ce l-au tras de urechi pe şeful statului pentru că a întârziat închegarea Strategiei, ne-am fi aşteptat ca – odată ce au intrat (în sfârşit!) în posesia ei – parlamentarii să o dezbată cu celeritate. Chiar dacă facem abstracţie de decenţă şi de moralitate, aleşii neamului aveau obligaţia legală de a aproba de urgenţă Strategia (citeşte întreg articolul)

Dezastrul planificării apărării în România în perioada 2004-2012. “Romanul” Legii nr. 473/2004 (IV)

 4 decembrie 2012 Autor: Dr. Alexandru PURCĂRUŞ

La 29 martie 2007 preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a trimis Strategia Naţională de Apărare a ţării pe adresa Parlamentului, în timp ce această instituţie îl ameninţa cu suspendarea, tocmai pe motivul că nu respectă prevederile Legii nr. 473. După cum ne-am obişnuit, în România circulaţia actelor între autorităţile publice se face pe căi misterioase şi ocolite (citeşte întreg articolul)

Dezastrul planificării apărării în România în perioada 2004-2012. “Romanul” Legii nr. 473/2004 (III)

29 noiembrie 2012 | Autor: Dr. Alexandru PURCĂRUŞ

Iniţial, conduita preşedintelui Traian Băsescu faţă de Legea nr. 473 nu a stârnit, cum ar fi fost normal, mari tresăriri din partea parlamentarilor. Au existat însă câţiva aleşi (aproape exclusiv de pe băncile opoziţiei) care, timid şi cu voce pierdută, au îndrăznit să semnaleze neregulile şi să ceară îndreptarea lor. Bunăoară, la 29 iunie 2005, Ion Stan – pe atunci secretarul Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI – a atras atenţia că şeful statului avea răspunderea de a oferi Legislativului, în termen de şase luni de la învestire, Strategia Naţională de Apărare, observând că Băsescu “a preferat să se lanseze în construcţii legislative fără relevanţă”[3]. După aproximativ un an, la 15 mai 2006, Ion Stan s-a văzut nevoit să revină şi a opinat că adoptarea Strategiei de Securitate nu are temei constituţional (citeşte întreg articolul)

Dezastrul planificării apărării în România în perioada 2004-2012. “Romanul” Legii nr. 473/2004 (II)

14 noiembrie 2012 | Autor: Dr. Alexandru PURCĂRUŞ

Aşadar, textul actului normativ şi intenţiile legiuitorului sunt la fel de uşor de desluşit precum Mersul trenurilor. Celor în drept nu le rămânea decât să-l respecte şi să-l aplice. Iniţial, autorităţile au părut că nu au dificultăţi deosebite în descifrarea buchiilor Legii. La 21 decembrie 2004, proaspătul Preşedinte al României, Traian Băsescu, a ţinut un discurs în Parlament, cu prilejul ceremoniei de depunere a jurământului. El a făcut promisiunea: “În calitate de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării voi introduce în Strategia de apărare a ţării (subl.n.) lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. În acest moment, corupţia la nivel înalt a devenit o ameninţare la adresa siguranţei naţionale”[2]. Aceasta înseamnă că, la sfârşitul anului 2004, şeful statului era conştient deja că are datoria de a elabora, potrivit Legii nr. 473/2004, principalul document care articulează planificarea apărării. Notăm şi faptul că Traian Băsescu se referă la calitatea sa de şef al CSAT, de unde deducem că avea cunoştinţă şi de legea de funcţionare a acestei instituţii (citeşte întreg articolul)

Dezastrul planificării apărării în România în perioada 2004-2012. “Romanul” Legii nr. 473/2004 (I)

7 noiembrie 2012 | Autor: Dr. Alexandru PURCĂRUŞ

Studiul reprezintă o încercare de radiografiere a societăţii româneşti în perioada 2004-2012, din perspectiva, inedită, a unei legi. Cu alte cuvinte, Legea nr. 473/2004 devine “personajul” acestui “roman”, fiind urmărit modul în care instituţiile fundamentale ale statului (Preşedinţie, Parlament, Guvern, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Ministerul Apărării Naţionale, Consiliul Legislativ şi chiar Curtea Constituţională) se raportează la ea. Actul normativ avut în vedere este extrem de important, el reglementând planificarea apărării în România. România nu mai are o Strategie Militară din 2000!, iar ultima Cartă Albă a Apărării datează din 2004, fiind adoptată de Guvernul Adrian Năstase. Iată un paragraf din Strategia Militară: “Apărarea armată generalizată. În situaţii extreme se va adopta apărarea armată generalizată. Sistemul naţional de apărare şi toate resursele umane şi materiale ale ţării vor fi mobilizate pentru a respinge forţa agresoare. În cadrul apărării armate generalizate forţele armate trebuie să fie capabile să înfrângă agresiunea militară, la nivel strategic şi operativ, desfăşurată pe teritoriul naţional. Inamicul va fi angajat pe toată adâncimea sa pentru a i se reduce potenţialul de luptă ofensiv. Operaţiunile din afara teritoriului naţional vor fi desfăşurate în scopul prevenirii continuării agresiunii şi pentru a nu permite agresorului să reia imediat acţiunea ofensivă”. Este tocmai doctrina “războiului total”, a “luptei întregului popor împotriva cotropitorilor” din perioada ceauşistă. În aceste condiţii, mai are România o gândire militară proprie? Potrivit Legii nr. 473 (adoptată în 2004 tocmai pentru a răspunde standardelor apartenenţei la NATO), aceste acte trebuie să fie adoptate periodic, la termene strict precizate. Cum s-a ajuns aici? Cum se explică blocajul instituţional? De ce nu a fost respectată legea? Care sunt implicaţiile pentru statul de drept şi pentru apărarea naţională? Acestea sunt întrebările la care autorul doreşte să răspundă. Textul ce urmează a fi prezentat se adresează unei game extrem de variate de cititori, de la specialişti, jurnalişti, studenţi până la toţi cei care sunt exasperaţi de  actuala stare a societăţii autohtone şi pentru care problematica securităţii naţionale a României, într-un context geopolitic aflat în permanentă schimbare, nu este doar o vorbă goală (citeşte întreg articolul)

Duplex Bucureşti - Chişinău la Radio România Internaţional

14 septembrie 2012

În cursul serii de 13 septembrie 2012, Radio România Internaţional a difuzat în cadrul emisiunii ÎN DIRECT ROMÂNIA, ÎN DIRECT LUMEA ROMÂNEASCĂ (RRI), de la ora 20.00, un duplex Bucureşti – Chişinău (citeşte întreg articolul)

Viitorul european al Republicii Moldova sub lupa analiştilor

31 august 2012

Vizita cancelarului federal Angela Merkel la Chişinău (22 august 2012), implicaţiile şi semnificaţiile acestei vizite, viitorul european al Republicii Moldova, relaţiile româno-moldave, relaţia Republicii Moldova cu NATO, precum şi ultimele evoluţii geopolitice din spaţiul ex-sovietic au constituit subiectele pe care preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, le-a abordat la invitaţia jurnalistei Stela POPA (citeşte întreg articolul)

Aniversarea unei pacificări, perspectiva unui conflict „îngheţat” 

31 iulie 2012 |  Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Recenta vizită la Chişinău şi Tiraspol a ministrului adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, în contextul aniversării a 20 de ani de la începerea operaţiunii de menţinere a păcii de pe Nistru, a readus în discuţie problematica transnistreană şi a modului în care Kremlinul este dispus sau nu să cedeze presiunilor occidentale privind lichidarea acestui „conflict îngheţat” (citeşte întreg articolul)

România şi geopolitica Marilor Puteri. 28 iunie 1940

28 iunie 2012 |  Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Dezinteresul geopolitic al Marii Britanii - una dintre puterile garante - în regiunea Mării Negre, detaşarea Franţei de România, precum şi semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, aveau să se constituie în elemente care vor favoriza prăbuşirea graniţelor României în vara anului 1940. În această uriaşă şi previzibilă încleştare geopolitică dintre Rusia şi Europa, rămâne extrem de actual şi interesant ceea ce credea şi afirma în scris, în 1941, istoricul român Gheorghe Brătianu, respectiv faptul că suntem un stat de necesitate europeană (citeşte întreg articolul)

Disoluţia graduală a Uniunii Sovietice şi implicaţiile acesteia la nivelul României

30 ianuarie 2012 |  Autor: Drd. Miruna Mădălina TRANDAFIR

Episodul degringoladei Uniunii Sovietice, ca bastion final al comunismului, exercită şi astăzi un amplu magnetism analitic, interpretativ şi ştiinţific la nivelul cercurilor academice, reflectând intenţia decantării, într-o manieră cât mai echidistantă şi precisă, a multiplelor cauze care au dus la sucombarea Imperiului sovietic. Complexitatea inerentă problematicii, cu implicaţii absconse şi incognoscibile, suscită, apetenţa istoricilor, politologilor şi analiştilor în „elucidarea motivaţiilor care au condus la prăbuşirea unui colos ce părea indestructibil”(citeşte întreg articolul)

“Operaţiunea Golgota” – planul secret al KGB de dezmembrare controlată a URSS

1 decembrie 2011

În contextul aniversării a 20 de ani de la destrămarea şi dispariţia Uniunii Sovietice, la 25 decembrie 1991, Constantin Corneanu a acordat un interviu jurnalistului Adrian Pătruşcă de la cotidianul Evenimentul Zilei. Ideile cuprinse în acest interviu reprezintă o sinteză a comunicării ştiinţifice, intitulată Operaţiunea “Farewell” şi demantelarea Uniunii Sovietice, prezentată cu ocazia desfăşurării, la 21 noiembrie 2011, a conferinţei 20 de ani de la prăbuşirea Imperiului Sovietic - “lecţii” în retrospectivă (citeşte întreg articolul)

Operaţiunea “Farewell” şi demantelarea Uniunii Sovietice

30 noiembrie 2011 |  Autor: Dr. Constantin CORNEANU

În pofida faptului că în 1969 dizidentul sovietic Andrei Amalrik a scris o carte cu un titlu extrem de sugestiv şi provocator, respectiv Va supravieţui Uniunea Sovietică în 1984?, realităţile sovietice de la mijlocul anilor '80 nu lăsau să se întrevadă, la nivel de analişti ai serviciilor de informaţii occidentale şi sovietologi, sfârşitul din acel 25 decembrie 1991 (citeşte întreg articolul)

Tentaţii integraţioniste în spaţiul post-sovietic

30 octombrie 2011 |  Autor: Drd. Octavian SERGENTU

Recent s-au consemnat 20 de ani de activitate a Comunităţii Statelor Independente care se află într-un proces de adaptare la noile configuraţii geopolitice, asumându-şi eşecul lipsei unei viziuni asupra formatului comunităţii şi rolul „unificator” pe care organizaţia nu l-a îndeplinit până în prezent (citeşte întreg articolul)

Vizita secretă a lui Henry Kissinger la Beijing şi contribuţia României la normalizarea relaţiilor SUA – China

30 septembrie 2011 |  Autor: Manuel DONESCU 

Vizita în Republica Populară Chineză a preşedintelui SUA, Richard Nixon, în plină „revoluţie culturală”, a fost un punct de cotitură[1] în arena relaţiilor internaţionale şi a contribuit la crearea unui mediu internaţional favorabil Beijingului ceea ce i-a permis, ulterior, lui Deng Xiaoping să aleagă, pentru prima dată în istoria modernă a Chinei, cea mai bună cale spre  modernizare, ”fără prea mari temeri faţă de puterile străine”[2]. În cadrul unui studiu recent, profesorul Wei de la Universitatea din Macao aprecia că nu trebuie ignorată legătura dintre epoca Mao şi perioada de reformă şi deschidere a Chinei care a urmat anului 1978[3]. Istoricul chinez susţine binomul continuitate-discontinuitate în perioada reformatorului Deng Xiaoping şi remarcă viziunea politică a lui Mao Zedong în relaţiile internaţionale, unul dintre exemple constituindu-l decizia de normalizare a raporturilor dintre China şi SUA (citeşte întreg articolul)

Noua strategie de securitate naţională a Federaţiei Ruse şi nevoia de predictibilitate

30 august 2011 |  Autor: Drd. Octavian SERGENTU

La 12 mai 2009, preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a aprobat şi a semnat decretul cu referire la „Strategia de Securitate Naţională a Federaţiei Ruse până în anul 2020”. Documentul a fost aprobat „în scopul consolidării eforturilor organelor federale a puterii executive, a organelor puterilor statale a subiecţilor Federaţiei, a organizaţiilor şi cetăţenilor Rusiei în sfera asigurării asigurării securităţii naționale” (citeşte întreg articolul)

Trecutul și perspectiva unui conflict îngheţat

31 iulie 2011|  Autor: Dr. Constantin CORNEANU

„Chestiunea transnistreană” reprezintă unul din acele „conflicte îngheţate” care domină de aproape două decenii agenda diplomatică a lumii, cu precădere cea regională, şi care pare să nu aibă, dincolo de logică, o raţiune şi un sfârşit în viitorul apropiat. În acest moment „ceasul” negocierilor a fost oprit în mod diplomatic iar reluarea dialogului formal în plan diplomatic, în vederea lichidării acestui „conflict îngheţat”, nu înregistrează nicio perspectivă de timp (citeşte întreg articolul)

Capul de pod transnistrean sub lupă

30 iunie 2011 |  Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Furtuna diplomatică şi mediatică stârnită de intenţia Statelor Unite de a instala părţi componente ale sistemului american antirachetă în Europa Centrală şi de Est, precum şi opoziţia extrem de dură a Federaţiei Ruse la acest proiect, a readus în schimburile de telegrame dintre cancelariile diplomatice şi în preocupările mass-media internaţionale, problematica prezenţei trupelor ruse în spaţiul ex-sovietic (cu precădere în Republica Moldova) şi renaşterea ambiţiilor de mare putere ale Federaţiei Ruse (citeşte întreg articolul)

Răsăritul Turciei: Cum îşi foloseşte Ankara atuurile

13 mai 2011

În completarea dosarului Răsăritul Turciei, publicat în ediţia FP România nr. 21 (martie/ aprilie 2011), Manuel Donescu a răspuns la 25 martie 2011 la câteva întrebări adresate de FP România (citeşte întreg articolul)

Aderarea la spaţiul Schengen sau nevoia de resetare

11 aprilie 2011 |  Autor: Manuel DONESCU

Într-o epocă a columbenizării spaţiului public, revelaţiei că avem talent şi izvorului minunăţiilor WikiLeaks România, ratarea obiectivului naţional de aderare la spaţiul Schengen în martie 2011 pare mai degrabă un element periferic. Nu avem o evaluare oficială articulată cu privire la ratarea obiectivului – mai degrabă declaraţii disparate – fie măcar din perspectiva unui bilanţ forţat de etapă (citeşte întreg articolul)

La ce poate duce confruntarea din Libia: democratizare sau irakizare?

22 martie 2011 |  Autor: Manuel DONESCU

Evoluţiile recente din Libia şi implementarea Rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate al ONU constituie cu certitudine o etapă care va include câteva faze militare şi nu finalul unui proces care se anunţă dificil, atât pentru poporul libian cât şi pentru comunitatea internaţională (citeşte întreg articolul)