Asociatia Gheorghe I. Bratianu
Timpul pentru Mobila de lux
Bookmark this site! Bookmark Aesgs.ro


Noutati


Arhivă 2009 - 2010. Analize geopolitice, de securitate şi studii de relaţii internaţionale

Geopolitica Kremlinului în ultimele clipe de “Război Rece”

Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Aniversarea a 200 de ani de la izbucnirea Marii Revoluţii Franceze de la 1789 a oferit opiniei publice internaţionale şi mass-media spectacolul desfăşurării unei alte revoluţii. O revoluţie care a marcat în variate forme, “de catifea” sau sângeroase, destrămarea glacisului strategic al Uniunii Sovietice, având drept rezultat eliberarea Europei Centrale şi de Est de sub ocupaţia directă şi brutală a Armatei Roşii precum şi înlăturarea regimului social-economic şi politic generat de ideologia comunistă (citeşte întreg articolul)

Georgia, august 2008. Geopolitica unui conflict

Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Evenimentele petrecute în spaţiul georgian începând cu 8 august 2008, respectiv replica militară extrem de dură, şi totodată disproporţionată, a Federaţiei Ruse faţă de Georgia au readus în atenţie miza spaţiului ponto-caspic pentru securitatea naţională a Federaţiei Ruse, precum şi pentru securitatea regională din spaţiul Mării Negre (citeşte întreg articolul)

De la perestroika la “Noua Rusie”

Autor: Dr. Constantin CORNEANU

Anul 1989 nu a fost un an al ideilor ci al stărilor de spirit. 1989 a fost anul în care oamenii erau gata să se lase împuşcaţi pentru revendicările lor. Acest lucru nu a existat înainte şi nici după aceea. În 1989 avea să se petreacă inimaginabilul. El rămâne un an în care s-au întâmplat lucruri învecinate cu miracolele. Într-o analiză serioasă asupra celor întâmplate, cunoscută fiind reputaţia sovieticilor de mari jucători de şah, este greu de acceptat faptul că totul a fost numai şi numai un miracol (citeşte întreg articolul)

Destructurarea DSS şi noua comunitate informativă românescă (decembrie 1989 – martie 1990)

Autor: Dr. Constantin CORNEANU 

În cursul zilei de 26 decembrie 1989, Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN) emitea Decretul nr. 4 privind trecerea în componenţa Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a Departamentului Securităţii Statului (DSS) şi a altor organe din subordinea Ministerului de Interne. “Monitorul Oficial al României” din 27 decembrie 1989 consemna - în mod formal, pentru istorie şi pentru a-i conferi, totodată, valoare juridică -, hotărârea noii puteri de la Bucureşti, aflată în curs de organizare şi de preluare a puterii în statul român, astfel încât putem consemna faptul că în istoria servicilor secrete de informaţii şi contrainformaţii ale României începea o nouă etapă istorică (citeşte întreg articolul)